Kontaktirajte nas

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga lahko posredujete preko spodnjega obrazca.


Vprašanje poslano.
?

Želite brezplačen promo dostop?

Sporočite nam, za katere predmete in razrede in brezplačen promo dostop vam bomo uredili v najkrajšem možnem času.

Zanima me predstavitev spletne podpore

Podatki poslani.

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za spremljanje statistike obiska. Izberite opcijo »Nadaljuj« ali pa na tej povezavi izklopite njihovo uporabo.
Nadaljuj

GLOKALIZACIJA: SPREMEMBE

Kaj smo še spremenili?

Vsi učbeniki serije Right on! so posebej prilagojeni specifikam poučevanja angleščine v Sloveniji, saj smo v procesu glokalizacije gradiv upoštevali tako nacionalni učni načrt kakor tudi predvideno okolje uporabe. Več o (g)lokalizirani vsebini učbenikov si lahko preberete tukajKer pa učbeniki ponujajo veliko več kot le (g)lokalizirane vsebine, smo se odločili, da v nadaljevanju spregovorimo še o drugih izrazitih spremembah, ki smo jih vpeljali med prilagajanjem strukture. 

 

                                   

TEKSTI IN BESEDIŠČE

Ena izmed poglavitnih sprememb je zagotovo dolžina vključenih besedil. Ta smo v slovenski izdaji učbeniške serije Right on! občutno razširili in jih prilagodili glede na zahtevnost, ki jo predlaga nacionalni učni načrt. V skladu s takšnimi razširitvami smo nato spremenili še pripadajoče naloge bralnega razumevanja. Te sedaj uporabljajo navodila "True/False/Not Given" in ne več "Right/Wrong/Doesn't Say", saj so tako zasnovana navodila na maturi in na NPZ-jih. 

Daljša besedila poleg spremenjenih nalog bralnega razumevanja pa prinašajo še povečano količino novih besed. Nekatere izmed njih so izpostavljene že v okvirčku poleg danega besedila, druga pa se pojavljajo v posebej dodanem poglavju Vocabulary Bank, ki stoji na koncu vsakega modula. Poglavje izpostavlja dva različna sklopa besed, ki se vsebinsko navezujeta na dani tematski modul. Njegova poglavitna prednost je besedišče podprto s slikovnim gradivom in pripadajoče naloge za utrjevanje. To učencem omogoča, da se z novimi besedami srečajo v različnih kontekstih in na različne načine, kar vpliva na uspešno usvajanje znanja. 

 

KOMPONENTE IN STRUKTURNE RAZLIKE

Ker si prizadevamo, da so učbeniške komponente pri poučevanju tujega jezika čim bolj pregledne in dostopne na enem samem mestu, smo združili Right on! delovni zvezek in Slovnični dodatek, ki je v globalni izdaji na voljo kot samostojna enota. Kako pa je z dodatnimi testi, učnimi pripravami, ter zvočnimi posnetki? Za vas smo vse te komponente preselili iz CD-jev na našo spletno stran e-vedež, kjer je vse na dosegu enega samega klika. V rubriki "Moja zbirka" vas na spletni strani pričakujejo IWBS ali software, ki ga lahko snamete na katerokoli napravo, vsi zvočni posnetki, letne in dnevne priprave, kakor tudi številni že vnaprej pripravljeni testi in delovni listi za utrjevanje znanja. 

Komponente na kratko:

  • Right on! učbenik, 
  • Right on! delovni zvezek s slovničnim dodatkom, 
  • Right on! priročnik za učitelja, 
  • Software oz. interaktivno gradivo, zvočni posnetki, letne in dnevne priprave, delovni listi, testi (na www.evedez.si). 

    

   

SLOVNICA

Poleg besedil, dodatnega besedišča in nacionalnih tematik, je bilo veliko sprememb v procesu glokalizacije narejenih tudi na področju slovnice. Pri globalnih učbenikih se namreč pogosto zgodi, da se slovnica obravnava preveč površno in prehitro, zlasti ko jo primerjamo z že ustaljenim načinom poučevanja angleščine v Sloveniji. Na prvi pogled je v teh učbenikih slovnice zelo veliko, vaj pa občutno premalo. To smo v slovenski izdaji učbeniške serije Right on! seveda spremenili. 

Skozi vse številke učbenikov smo zmanjšali obseg slovnice, obstoječi pa smo dodali več slovničnih vaj. Sedaj zajemajo učbeniki tisto slovnico, ki smo je v Sloveniji navajeni, končni izdeli pa so bolj dodelani in sistematični. 

Zakaj je Past Tense umeščen že na konec učbenika Right on! 1 za 6. razred osnovne šole?

V procesu prirejanja globalnega učbenika v slovensko izdajo smo se odločili, da obdržimo Past Tense na koncu Right ona! 1 za 6. razred, saj se učenci s preteklikom srečajo že prej. Ta je v poenostavljeni obliki (was/were) navadno zajet že v učbenikih za 5. razred, učenci pa se z njim lahko srečajo tudi pri branju knjig za bralno značko. Prav tako tudi naš učni načrt ne zajema natančnih smernic, ki bi določale v katerem razredu se obravnava določena slovnica. Tako ima vsak učitelj določeno avtonomijo pri odločanju kdaj se bo neka določena slovnica jemala. 

Seveda pa se preteklik ponovno pojavi tudi na začetku Right ona! 2 za 7. razred, kjer je dodana sistametična obravnava. Učitelji pa se lahko sami odločijo ali preteklik ocenjujejo na koncu šestega oz. v začetku sedmega.