Kontaktirajte nas

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga lahko posredujete preko spodnjega obrazca.


Vprašanje poslano.
?

Želite brezplačen promo dostop?

Sporočite nam, za katere predmete in razrede in brezplačen promo dostop vam bomo uredili v najkrajšem možnem času.

Zanima me predstavitev spletne podpore

Podatki poslani.

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za spremljanje statistike obiska. Izberite opcijo »Nadaljuj« ali pa na tej povezavi izklopite njihovo uporabo.
Nadaljuj

Metabolizem tkiv in organov pri človeku

Biokemija je v 20. stoletju postala ena od temeljnih ved za razumevanje bioloških procesov. Biokemiki raziskujejo procese, ki pri človeku potekajo na ravni tkiv in organov, zanimajo jih komunikacija med celicami in med organi, kemijske osnove dedovanja in procesi, ki se odvijajo med potekom bolezni. Naloga biokemika je ugotoviti delovanje molekul, npr. beljakovin, nukleinskih kislin, lipidov, vitaminov in hormonov v tovrstnih procesih in potek uravnavanja kemijskih reakcij v živih celicah

Glavne odlike PRVEGA VISOKOŠOLSKEGA UČBENIKA ZA METABOLIZEM so:

  • učbenik je edinstven tudi v svetovnem merilu, izhaja iz metabolnih procesov v tkivih in organih pri človeku
  • naslavlja študente medicine
  • predstavlja najsodobnejša odkritja na področju biokemije, do sedaj objavljena le v strokovnih člankih
  • besedilo dopolnjujejo odlične nazorne sheme in bogato slikovno gradivo
Prijava na predstavitev

Učbenik avtoric, dolgoletnih profesoric biokemije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, prof. dr. Marije Žakelj-Mavrič in prof. dr. Ane Plemenitaš je namenjen študentom medicine in zdravnikom, da se seznanijo s sodobnimi vidiki biokemije, ki se nanašajo na metabolne procese v človeškem telesu. Poznavanje metabolnih procesov omogoča razumevanje številnih bolezni pri ljudeh. Izhodišče priročnika je človeško telo, poglavja pa opisujejo procese v posameznih organih in organskih sistemih, kar je za razliko od preostalih monografij, pisanih z vidika metabolnih procesov, dragocen dosežek na področju obravnave biokemije. Pomembno novost prinašajo tudi izvirne ter zlasti študentom prijazne sheme zapletenih metabolnih procesov, ki potekajo v organizmu človeka. Vse so delo odličnega ilustratorja Mateja Kocjana.

Drznemo si trditi, da je pričujoči učbenik eden od redkejših tudi v svetovnem merilu, saj je pisan z vidika metabolnih procesov v tkivih in organih pri človeku ter naslavlja študente medicine. V njem so zbrani tudi številna najsodobnejša odkritja na področju biokemije, ki so bila do sedaj objavljena le v strokovnih člankih, odlične nazorne sheme in bogato slikovno gradivo.

Učbenik je razdeljen na tri dele

  • uvodni del obravnava osnovne značilnosti metabolizma pri zdravem človeku in njegovo uravnavanje
  • drugi del obravnava metabolne značilnosti tkiv in organov
  • Zaključni del obravnava metabolne spremembe pri izbranih stanjih v človeškem organizmu

V učbenik so vključene ugotovitve najnovejših raziskav. Razlage dopolnjujejo pregledne risbe in preglednice, na možnosti dodatnega raziskovanja pa napotujejo viri, ki so navedeni v vsakem poglavju.

Avtorici

portret

Prof. dr. Ana Plemenitaš je znanstvena svetnica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Iz področja biokemije je doktorirala leta 1985 na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Izpopolnjevala se je v ZDA kot podoktorska raziskovalka in kasneje kot gostujoča profesorica na University of California San Francisco. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je bila dolgoletna predstojnica Inštituta za biokemijo in predavateljica pri predmetu Biokemija in molekularna biologija. Aktivno je sodelovala pri pripravi in vodenju interdisciplinarnega doktorskega programa Biomedicina na Univerzi v Ljubljani. Za uspešno učiteljsko delo je leta 2018 prejela Lavričevo priznanje, leta 2021 pa je prejela Lapanjetovo nagrado Slovenskega biokemijskega društva za vrhunske dosežke na področju biokemijskih znanosti.

portret

Prof. dr. Marija Žakelj-Mavrič je upokojena redna profesorica biokemije in molekularne biologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Iz področja biokemije je doktorirala leta 1983 na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Izpopolnjevala se na Univerzi v Liverpoolu v Veliki Britaniji in bila gostujoča profesorica na Medicinski fakulteti na Reki. Bila je dolgoletna predavateljica pri predmetu Biokemija in molekularna biologija na Medicinski fakulteti in nosilka predmeta Biotransformacije organskih spojin na FKKT. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala tudi pri pouku na podiplomski ravni. V okviru Slovenskega biokemijskega društva koordinira in vodi Terminološko komisijo. Leta 2016 je za delo na področju terminologije prejela Lapajnetovo plaketo Slovenskega biokemijskega društva.


Naročite svoj izvod že zdaj in bodite med prvimi bralci tega izjemnega učbenika!

Za naročila, ogledni izvod in informacije nas pokličite po telefonu na številko 01/30 69 825 ali nam pišite na e-naslov info.narocila@dzs.si

NAROČILA IN OGLEDNI IZVOD