Kontaktirajte nas

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga lahko posredujete preko spodnjega obrazca.


Vprašanje poslano.
?

Želite brezplačen promo dostop?

Sporočite nam, za katere predmete in razrede in brezplačen promo dostop vam bomo uredili v najkrajšem možnem času.

Zanima me predstavitev spletne podpore

Podatki poslani.

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za spremljanje statistike obiska. Izberite opcijo »Nadaljuj« ali pa na tej povezavi izklopite njihovo uporabo.
Nadaljuj

22. april – svetovni dan Zemlje

OHRANIMO NAŠ PLANET

Svetovni dan Zemlje so na predlog senatorja in okoljevarstvenika Gaylorda Nelsona prvič obeležili leta 1970 v ZDA. Nelson je s praznikom Zemlje želel poudariti pomen čistega zraka in čiste vode po ekološki katastrofi, razlitju nafte leta 1969 v Santa Barbari v Kaliforniji.

Svetovni dan Zemlje je postal vsakoletni dogodek, namenjen osvetlitvi resnih okoljskih problemov, s katerimi se soočamo, od podnebne krize, onesnaženja zraka in krčenja gozdov. Letošnja tema svetovnega dneva Zemlje se glasi Obnovimo našo Zemljo, pri čemer je poudarek na odločnem in premišljenem delovanju ljudi kot posameznikov in tudi skupin. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naše preživetje, zdravje in nenazadnje tudi srečo. Zdrav planet ni možnost, temveč nuja.

Trenutno gibanje segrevanja ozračja je še posebej zaskrbljujoče, ker je po večini (več kot 95 %) zelo verjetno rezultat dejavnosti človeka od sredine 20. stoletja naprej, in to s hitrostjo, kakršne ne pomnimo.

dan_zemlje

Ali ste vedeli, da …

  • se je povprečna površinska temperatura planeta od konca 19. stoletja zvišala za približno 1,18 °C, kar je predvsem posledica povečanih izpustov CO2 v ozračje?
  • so večino te toplote absorbirali oceani?
  • je Grenlandija med letoma 1993 in 2019 izgubila povprečno 279 milijard ton ledu na leto, Antarktika pa približno 148 milijard ton ledu na leto?
  • ledeniki izginjajo skoraj povsod po svetu – tudi v Alpah, Himalaji, Andih, Skalnem gorovju, na Aljaski in v Afriki?
  • se je količina spomladanske snežne odeje na severni polobli v zadnjih petih desetletjih zmanjšala in se sneg pričenja taliti bolj zgodaj?
  • se je globalna gladina morja v zadnjem stoletju dvignila za približno 20 centimetrov?
  • se je od začetka industrijske revolucije kislost oceanov povečala za približno 30 % (7,2 do 10,8 milijarde ton na leto), kar je posledica povišane ravni izpustov CO2, ki se z dežjem spira v oceane?
  • narašča število vročih dni, število ledenih dni pa pada?
  • so bolj kot temperatura spremenljive padavine (nevihte, toča), ki kažejo na posameznih območjih v Sloveniji različne odklone od dolgoletnih povprečij?

Ponosni smo, da z gradivi založbe DZS učenke in učence spodbujamo k razmišljanju o okoljski problematiki ter odgovornemu in okolju prijaznemu ravnanju. 


Prelistajte vzorčne strani

PRIJAVA NA PREDSTAVITEV

Viri:

https://www.earthday.org/toolkit-earth-day-2021-restore-our-earth/
https://climate.nasa.gov/evidence/
http://kazalci.arso.gov.si/sl/content/ekstremni-vremenski-dogodki-1