Kontaktirajte nas

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga lahko posredujete preko spodnjega obrazca.


Vprašanje poslano.
?

Želite brezplačen promo dostop?

Sporočite nam, za katere predmete in razrede in brezplačen promo dostop vam bomo uredili v najkrajšem možnem času.

Zanima me predstavitev spletne podpore

Podatki poslani.

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za spremljanje statistike obiska. Izberite opcijo »Nadaljuj« ali pa na tej povezavi izklopite njihovo uporabo.
Nadaljuj

Dan reformacije - 31. oktober

Pred približno 500 leti se je v Evropi začelo obdobje reformacije ali protestantizma, gibanja za prenovo Cerkve. Zahteva, naj vsakdo bere Sveto pismo v svojem jeziku, je povzročila nastanek slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. V obdobju protestantizma slovenski jezik postane knjižni, saj se pojavi v tiskanih knjigah, izražena pa je bila tudi skrb za jezik. Reformatorji so jeziku izbrali glasove, črke, oblike, besedje, skladnjo, ga ustalili in razvili njegovo ubeseditveno moč. 

 

 

Začetnik in najpomembnejši predstavnik slovenske reformacije je bil Primož Trubar, ki je leta 1550 izdal prvi slovenski knjigi: Katekizem in nekaj mesecev pozneje Abecednik. Prvi knjigi je Trubar napisal v gotici. Leta 1555 ju je izdal še enkrat, tokrat v pisavi, ki jo je sam priredil po humanistični latinici in jo priporočil tudi drugim protestantom. To pisavo sta izpopolnila Sebastijan Krelj in Adam Bohorič, po katerem je tudi dobila ime bohoričica. Med Slovenci je ostala v rabi vse do sredine 19. stoletja, ko jo je nadomestila gajica. Za temelj knjižnemu jeziku je Trubar vzel ljubljansko govorico z dolenjskimi narečnimi prvinami.

Najpomembnejše besedilo slovenske reformacije je prevod Svetega pisma, delo Jurija Dalmatina, ki je izšlo leta 1584. Istega leta je izšla tudi slovnica Zimske urice proste, ki jo je napisal Adam Bohorič. Slovenski jezik je torej postal primeren za strokovno obravnavo in ni bil več zgolj narečje. Poleg tega je ta slovnica vsebovala informacije o novi pisavi, ki so jo uporabljali reformatorji – bohoričici. 

Leta 1592 je Nemec Hieronim Megiser  izdal slovar štirih jezikov. Vanj je vključil nemščino, latinščino, italijanščino in slovenščino. 

Pomen reformacije je bil velik.

  • Spremenil se je odnos do slovenskega jezika – začeli so ga upoštevati pri bogoslužju in v šoli. Skrbeli so tudi za čistost in lepoto jezika ter obe zahtevi strokovno utemeljili. 
  • Povečala se je zavest o pripadnosti skupnosti Slovencev, začel se je kulturni razvoj. Po zaslugi delovanja slovenskih protestantov so Slovenci v kulturnem razvoju dohiteli druge evropske narode. 

 

Ne spreglejte odličnih tiskanih gradiv, ki omogočajo temeljito raziskovanje slovenskega jezika in vodijo do zanesljivega znanja. 

 

UČNI LIST - DAN REFORMACIJE

Za vas smo pripravili učna lista za osnovno in srednjo šolo. Do učnega lista lahko dostopate in si ga nato prenesete s klikom na sliko ali gumb spodaj.

ucnilist
Prenesi učni list
 
 
Povzeto po priročniku Mala slovnica, samostojnem delovnem zvezku Slovenščina 1 ter samostojnem delovnem zvezku Naše zgodbe.